Browsing Tag

Мартин Стрезоски

Колумна на Мартин Стрезоски: Мечка

Играла мечка. Ако не е во нашиот двор, тогаш никому ништо. Кај сака нека игра и колку сака нека игра. Па дури и ако игра во соседниот двор. Така е... Така е ама не е така. Не е сеедно и не може да е. Не е човековата солидарност само…

Колумна на Мартин Стрезоски: Двете нозе во еден чевел

Полека но сигурно доаѓаме до крајот на базичната економска равенка која завршува со: Капитализмот Е многу „потесен“ од „скромниот“ социјализам. Сте се запрашале ли некогаш каде се греши равенката? Одговорот е – никаде. Равенката не се…

Колумна на Мартин Стрезоски – Одбројување

Вакво одбројување не сте виделе нити за скоро ќе гледате. Новата година доаѓа и против нечија воља, но секако неспорен е фактот дека мнозинството желно ја исчекува. Ја чека како вујче од Америка, ама не знаеме што има вујче во…

Колумна Стрезоски: Секогаш разговарајте

Секогаш разговарајте со вашите блиски. Разговарајте дури и тогаш кога сте си кажале сѐ. Разговарајте и тогаш кога немате веќе што да си кажете. Разговорот е како вентил на умот. Сѐ што ви стои, сѐ што ве мачи, сѐ што ве прави среќни,…

Колумна на Мартин Стрезоски: Слобода

Што значи да се биде слободен? Да не си под ропство? Во ред, еве не си. Слободен ли си? Слободен човек е нешто повеќе од човек без лисици на рацете. Слободен човек пред сѐ треба да има слободна мисла и слободна воља. Слободно да…

ДРАМОЛЕТКА

Секој во себе носи одредена драматуршка нит. Ќе признаете, бар во еден момент на животот тоа сте го помислиле за некого. А за себе можеби никогаш. Тоа е затоа што телевизорот нема ретровизор. Тоа е зашто полесно е другиот да го видите…

200 зборови

Не му давај на кучето живо месо и коски, ќе се навикне на крв. Ова е нешто што го чув како дете, во моето маало од двајца луѓе што разговараа за своите домашни миленици, а нешто што го разбрав како зрел човек. Луѓето имаат нешто…

За вакцините

Господа вакцинирани (што ќе кркаме пак:) и господа невакцинирани. Да прејдеме на ТИ. Државата, колективот, заедничкиот интерес се нешто многу поразлично од денешните трендови. Трендови како „капитализам”, „индивидуализам”,…

Еден приказ на едно време

„Достоинство. Нешто што го имаш, но не е за потенцирање. Нешто што се препознава во една најобична прошетка, во едно пазарење во маркет, нешто што се чувствува во обично ракување. Денес, тоа е маркетинг. Нов термин за нови времиња. Нови…