Browsing Category

Колумни

Предвидувањето на претседателот на СДСМ, Димитар Ковачевски дека медиумите кои што зазеле страна пак ќе „квицкаат“ како за време на режимот, за која што изјава мораше да се извини на „муцињата“ од ЗНМ, многу бргу се оствари со апсењето на новинарот Фуркан Салиу. Фуркан, објави сторијата за ширење…
Повеќе...

Колумна на проф. Ана Чупеска: Крајот го краси или го гнаси делото?

ТВ дуелот на главните претенденти за мандатари на идната влада, ако внимателно го анализиравте, неминовно ќе ја исцрта точната слика на понудите. Очигледни се, имено, дијаметрални разлики во перцепцијата на нашата иднина, како и во однос на…

Колумна на Александар Бежовски: Дали смее да му се верува на Рикер?

Приватната посета на поранешниот, амбасадор на САД, па поранешен конзул во Милано и поранешниот помошник-државен секретар на САД за Европа, господинот Рикер помина не многу забележително, но секако привлече внимание. Јавноста беше…

Колумна на проф. Ана Чупеска: Saeculum obscurum

Ќе се обидам да укажам на неколку важни факти, а со цел да обопштам некои аспекти кој се нужни за нашата онтолошка сигурност како граѓани, но, тие се важни и за реалната безбедност на земјава. Прво, факт е дека и покрај извесното…

Коцарев: Македонија не може да продолжи, Македонија ќе продолжи!

Академик Љупчо Коцарев во колумна за „Нова Македонија“ вели: „Кога го прашале Буда за статусот по смртта на просветлениот (во будизмот се користи терминот архат: човек достоен за почит поради неговите духовни достигнувања, подоцна, човек…

Колумна на претседателот на Стопанска комора, Бранко Азески: ГОЛЕМИОТ ДОГОВОР ЗА ВНАТРЕШНО…

Економијата да биде врвен приоритет во наредните 10 години, да се намали бројот на сегашните 1354 институции, да се прогласи мораториум за нови вработувања во јавниот сектор и да се сведат на минимум непродуктивните буџетски трошења.…

Колумна на професор Ана Чупеска: СКАМЕНЕТИ ХОРИСТИ

Сузан Грифин, во „Хорот на камењата (A Chorus Of Stones)" преку согледбите за меѓузависноста на јавниот живот и приватните трагедии, укажува дека секој од нас е дел од една поголема нарација; и , дека никој од нас не може да избега од…

Колумна на академик Љупчо Коцарев: Немакедонскиот Македонец има особени карактеристики – нему…

„Немојте да имате никаков страв, тоа се луѓе што немаат никакви квалитети, имаат само желба да дојдат на власт и да останат во фотелји, коментира политичар, што предаде и продаде сѐ македонско, за да остане на власт. Ова е бедно,…

Колумна на проф. Ана Чупеска: Три чисти

Совршено јасно станува дека изборите што ни претстојат нема да бидат воопшто здодевни. Ќе се изнагледаме и изнаслушаме фантастични будалштини, како и досега впрочем, но со една голема разлика. Таа разлика е врзана за релацијата помеѓу…

Колумна на проф. Ана Чупеска: Љубов или панаѓур

Љубов ли е ова, или панаѓур? Албанската здружена опозиција и најголемата македонска опозициона партија (со приклучоците, ала Пајо) се збрале во взаемна полуга на нагласена етно-националистичка реторика?! Одма да ви кажам, Љубов не е,…