Browsing Category

Интервјуа

Новинарот Миле Бошњаковски беше дел од владиниот кабинет на Зоран Заев, па беше генерален секретар во кабинетот на Стево Пендаровски. Вечерва беше гостин во Трилинг во улога на автор на филмот „Се извинувам Кежаровски тука живее?“ кој на 25 јуни ќе биде премиерно прикажан. „Немам амбиции да се…
Повеќе...

(Видео) Адеми: Професионалците во ИТ индустријата не сакаат да живеат во политичка нестабилност, па…

„ИТ домеинот не е сличен со другите индустрии. Многу корпорации намалија број на вработени, имавме економска криза, па се доведе до тоа компаниите да бидат попретпазливи. Ние како држава сме познати да нудиме човечки капитал, немаме кој…

(Видео) Мојсовска-Блажевски: Не сме имале силни државници со силна визија, па не можеме да излеземе…

„Не е важно колку, туку за што се задолжуваме. Тоа е главната тема на дискусија. Доколку се употребат за капитални инвестиции, сето тоа би имало ефект. Од друга страна не се согласувам со трошење средства, позајмување за повисоки плати и…

(Видео) Мизо: Многу е важно да има реализација на очекувањата и барањата на бизнис секторот

„Граѓаните треба да бидат среќни ако не ни биде полошо“ вели професорот по економија - Ванчо Узунов во најновото издание на Трилинг во врска со ветувањата и очекувањата од новата влада на мандатарот Христијан Мицкоски. Виктор Мизо,…

(Видео) Алтипармаков: Не живееме во добар филм – живееме во лош, психоделичен филм

„Се доживувам како филмски работник кој има голема љубов кон музиката. Не живееме во добар филм - живееме во лош, психоделичен филм. Иако не е се толку лошо. Ми се чини дека немаме добра стратегија за културата, одамна е тоа проблем. Многу…

(Видео) Лазарова Трајковска: Академијата за обука на судии неколкупати потфрли при изборот на…

„Судскиот совет со години наназад беше посочуван како најважен сегмент од правосудниот систем, кој треба да е гарантор на независноста на судовите. Од декември 2022 година самиот Судски совет како да почна да се самораспушта. Заедно со…

(Видео) Гоцевски: Ќе се соочиме со дефицит на луѓе кои ќе сакаат да влезат во јавна администрација

„Зошто системски закон за редуцирање на многуте регулаторни тела кој се носи со двотретинско мнозинство се донесе преку ноќ? Без Влада, без јавна консултација, без дискусија, тоа отвора многу прашања. Еден ваков закон бара повеќе внимание и…

(Видео) Нешков: Македонските граѓани да се убедени – Бугарија нема да поставува услови за…

„За анализа на политичката ситуација во Бугарија, за последните 2-3 години има шест избори. ГЕРБ на Бојко Борисов победи на овие избори, тоа е првото нешто. Второто е поразот на Либералите. За македонската јавност познатото име екс…

(Видео) Бугарскиот писател Денчев: Двата јазици се разликуваат, има слични зборови, но постои нешто…

„Скопје е присутно како град на солидарноста, по завршувањето на земјотресот и начинот на кој паѓа главниот протагонист. Емпатијата се повеќе исчезнува во денешниот живот, се јавува оттуѓување меѓу луѓето, особено преку променетата форма на…

(Видео) Поповски: Најавата на Мицкоски за влез на 1 милијарда евра во Македонија е изборна измама

„Приоритет на идната Влада е сето она што го ветувале. Претпоставките за владеење се дека ќе можат да остварат. Процесот на усогласувањето на ветувањата, не очекувам да биде така лесно како што се формира Владата така брзо, веројатно ќе има…