Browsing Category

Емисии

Дали националните културни установи како  филхармонија, МОБ, МНТ ќе  бидат ставени под клуч поради долговите и енергетската криза? Ќе има ли реконструкција на владата? Имаме ли заедничка историја со Бугарија и чиј е Гоце Делчев? Ова се само дел од прашањата и дилемите на кои одговара…
Повеќе...

Трилинг – Постои ли опасност од бугаризација?

Македонскиот шеф на држава Стево Пендаровски на почетокот на октомври ќе учествува на регионален лидерски самит на земјите од регионот, плус Азербејџан. Пендаровски и Радев ќе се сретнат и разговараат во Софија. Македонскиот претседател…

Пендаровски за Трилинг: Скринингот е апсолутно најважниот политички приоритет за нас

Ставот на претседателот на државата Стево Пендаровски е дека во наредните 14 месеци скринингот е апсолутно најважниот политички приоритет за нас. Да се фатиме за реформи, нагласи тој, бидејќи имаме доста домашни задачи на тој план. – Не…

Каде живеат американските милијардери?

Повеќе од една четвртина од светските милијардери живеат во САД, што е околу 720 од приближно 2.700 во светот. Иако земјата има повеќе милијардери од која било друга, американскиот удел на глобалните милијардери всушност се намалува во…

Европската централна банка објави рекордно зголемување на каматните стапки

Европската централна банка ги зголеми каматните стапки низ еврозоната за рекорден износ, додека креаторите на политиката се обидуваат да ја зауздаат инфлацијата. Управниот совет на ЕЦБ гласаше за зголемување на сите три клучни каматни…

Трилинг – Дали со или без ЕУ, Македонците ќе изчезнат?

МАНУ индивидуално оспорени догoвори со Грција и Бугарија или македонизам како возобновен балкански национализам. Дали со и или без ЕУ Македонците ќе изчезнат? Во унијата Македонија, но без Македонците. Дали академик Ќулафкова надвисна со…

Трилинг – Што се очекува од Северна Македонија во преговорите за членство во унијата?

Бриселски одлуки, софијска недоверба, македонски фрустрации. Како да се надомести изгубеното време? Како наместо не да се прифати да? Зошто јавноста е затруена со нетолеранција? Додека бевме во бриселскиот авион, се потурболентни се…

Вечерва е новото издание на Трилинг

Бриселски одлуки, софијска недоверба, македонски фрустрации. Како да се надомести изгубеното време? Како наместо не да се прифати да? Зошто јавноста е затруена со нетолеранција?   Додека бевме во бриселскиот авион, се…

Утре е новото издание на Трилинг

Бриселски одлуки, софијска недоверба, македонски фрустрации. Како да се надомести изгубеното време? Како наместо не да се прифати да? Зошто јавноста е затруена со нетолеранција?   Додека бевме во бриселскиот авион, се…

Најново издание на Трилинг – НЕ за францускиот предлог, но ДА за што и за кого?

Северномакедонци, северномакедонски парламент, северномакедонски претседател - прво Макрон, па Шолц, на крај Фон дер Лајен, пред да пристигне во Скопје. Преименувањето како политичко лицемерство. НЕ за францускиот предлог, но ДА за што и…