Browsing Tag

Мирослав Драганов

Колумна на Мирослав Драганов: Не е до џипот

Длабоко сочувство до семејството на Викторија од Радовиш, но и сочувство до целото наше општество. Еве 5 вистински примери од годиниве кои ќе ви доловат подетално зашто изразувам сочуство до целото наше македонско општество. По…

Драганов: Ковачевски – Петков, преговарачки вештини или аматеризам?

Колумнистот на порталот „Трилинг“ - Мирослав Драганов со свое видување за денешната средба на бугарскиот премиер Кирил Петков со неговиот македонски колега Димитар Ковачевски: „Една бесплатна лекција за преговори што гледам дека нашиве…

Колумна на Мирослав Драганов: 2070 година е сега – прв чин

Ајде честитки! Токму денеска, по 50-ти пат по ред, започнува годишниот светски собир во Давос, Швајцарија. Овој пат тој се одржува на далечина (online), а темата е „Работиме заедно, враќајќи ја довербата“, секако во организација на…

Колумна на Мирослав Драганов: Податоци или предрасуди

„Демократија е кога двајца ниско интелигентни поединци ќе го надгласаат Ајнштајн“. Како ви изгледа оваа реченица? Има вистина во неа? Ајде на кратко заеднички да погледнеме една иста работа од повеќе перспективи за да видиме што сè може да…

Колумна на Мирослав Драганов: Дигитален потпис – да или не!?

За некој да злоупотреби или уништи документ во писмена форма не треба да е некој експерт за која и да е област, туку доволно е да има пенкало, запалка или пак кофа вода (можеби црево или пак доволно да знае да ја одврти чешмата за да…

Колумна на Мирослав Драганов: Париз

Париз, главниот град на Франција... Верувам дека знаете колку е романтичен, но дали некој ви (рас)кажал колку може да биде реално поучен? Ајде да ја доближиме и таа негова карактеристика која особено во ова доба (може да) е многу значајна…

Драганов: Паралелни универзуми

Со овој наслов не мислам на двете политички партии кои вчера одржуваа конгреси, ниту пак за кои било политичари во Македонија, бидејќи сите заедно тие се микро или подобро кажано, само нано опкружување во споредба со мноштвото реални…

Колумна на Мирослав Драганов: Иновациски пресврт

Често велам дека Македонците, а и воопшто Балканците, се едни од најиновативните народи во светот, само за жал (не)намерно речиси секогаш го промашуваат правецот! Како и по кој знае кој пат, оваа теза се потврди и деновиве. И најмало…

Free brain! Што се тоа граници?

Се радувам да ви соопштам дека има нова варијантна! Не, не на вирус, бидејќи за тоа знам дека веќе сте информирани, а и воопшто не е нешто за радување. Туку велам дека има нова варијанта на држава – интернет држава. Се вика Плумија (Plumia)…