Фаучи: Ширењето на Омикрон сè уште се заканува да ги оптовари болниците

„Омикрон може да предизвика помала стапка на заболување од другите видови коронавирус, но бранот на болеста што го придружува ширењето на новиот вид сè уште се заканува да ги оптовари болниците во САД“. Ова го изјави Ентони Фаучи -главен лекар за заразни болести во САД.

Тој во интервју за телевизијата „Еј-Би-Си“ ги наведе британските истражувања, според кои варијантата Омикрон се карактеризира со „помалку хоспитализации, пократок престој во болница и помала потреба од терапија со кислород“.

„Но, не треба да бидеме поспокојни. Ако многу, многу повеќе луѓе се разболат, тоа би можело да ги поништи позитивните ефекти од намалувањето на тежината на болеста“ – рече Фаучи.

Варијантата Омикрон е доминантна во САД и веќе доведе до остар скок на бројот на заболени. Според Фаучи, просечниот број на случаи минатата недела достигна 150.000 на ден и „веројатно ќе се зголеми многу повеќе по празниците“.