Мирни локални избори на Косово

Втор круг локалните избори 2021 во Косово, денеска кај соседите прегласување за 21 од вкупно 38 локални административни единици.

Изборите се одржаа во демократска атмосфера и без посериозни инциденти, се првични извештаи.

Првичните излезни анкети покажуваат дека во големите општини резултатите се тесни и по објавувањето на првичните официјални резултати можно има пресврти.

Право на глас во општините во кои имаше втор круг имаа вкупно 1.260.571 граѓани, што е 66,85 отсто од запишаните гласачи на ниво на цело Косово, а се гласаше во 575 изборни центри со 1.638 избирачки места.

Во првиот круг, на 17. октомври, беа избрани членовите на општинските совети во сите општини, како и градоначалници во 17 од нив.

Владејачкото движење Самоопределување кое на почетокот на годинава, со освоени околу 51 отсто од гласовите, убедливо победи на парламентарните избори, во првиот круг градоначалнички избори, за многумина изненадувачки, не успеа да победи во ниту една општина.

Ова се четврти локални избори во Косово од прогласувањето на независноста, во 2008. година