Фон дер Лајен: Членките на ЕУ купиле доволно течен гас за до крај на зимата

Урсула фон дер Лајен – претседателката на Европската комисија изјави дека членките на ЕУ веќе купиле доволно течен гас за да можат без увоз од Русија до крајот на зимата.

„Заедно со поголема заштеда на енергија и проширување на обновливите извори на енергија, ќе можеме да станеме независни“ – рече Лајен.

Во врска со различните одлуки за увоз на руска нафта, Фон дер Лајен рече дека САД, кои забранија таков увоз, се помалку зависни од нафтата. Целта, посочи таа, е санкциите првенствено да ја погодат Русија, а не западните земји.

Лајен изрази загриженост дека бројот на бегалци од Украина ќе биде многу поголем и дека ова е „само почеток“. Таа ја пофали подготвеноста на сите членки на ЕУ да прифатат бегалци, особено на соседите на Украина, Полска, Унгарија и Словачка.