Споменик висок над 20 метри во Слупчане, за паднатите борци на ОНА

Во селото Слупчане, општина Липково утре свечено ќе биде откриен споменик во чест на паднатите борци на ОНА. Настанот на Фејсбук го најави градоначалникот на Липково – Еркан Арифи.

„На 2 мај сите патишта водат кон гробиштата на мачениците во Слупчане, а манифестацијта ќе биде уште повеличествена со откривањето на спомен-кулата“ – напиша Арифи.

Тој изјави дека споменикот го гради фирмата „ХОЏА инженеринг“ и чини 200.000 евра, дека е легален и регистриран во Министерството за транспорт и врски.

Од Министерството за транспорт и врски демантираа дека е побарана, ниту пак била издадена дозвола, а во Министерството за култура велат надлежноста е на Собранието или на единиците за локална самоуправа.

ДУИ го слави 2. мај како ден на бранителите, а датумот со поклопува и со муслиманскиот празник Рамазан Бајрам.