Протестите на Србите од Звечан и Северна Митровица продолжуваат веќе 11 дена

Србите од Звечан и Северна Митровица 11-ти ден протестираат пред барикадата што војниците на КФОР ја поставија во близина на општинската зграда во Звечан, за да го изразат своето незадоволство од настаните од 26 и 29 мај.

Војниците на КФОР денеска не се стационирани на раскрсниците во Звечан.

Поминаа 14 дена од инвазијата на специјалните единици на косовската полиција во просториите на општините Звечан, Зубин Поток и Лепосавиќ, а жителите на Звечан го продолжуваат протестот со барања специјалните единици да се повлечат и работниците да бидат им е дозволено да се вратат на своите работни места.

Граѓаните бараат и ослободување од притвор на двајцата уапсени Срби Душан Обреновиќ и Радош Петровиќ.

Пред три дена припадниците на КФОР делумно ја отстранија бодликавата жица што се наоѓаше на патот кон општинската зграда и пред која претходните денови се собираа граѓани, додека металната ограда што ги дели граѓаните од припадниците на КФОР остана на улицата.

Жицата остана на страничните приоди кон зградата.