Премиера на претставата „Демнејќи го Годо“ во Театар Комедија

Во Театар Комедија на 12 декември, со почеток во 20 часот, премиерно ќе се изведе претставата „Демнејќи го Годо“ по текст на словенечкиот писател Драго Јанчар, а во режија на Сибел Авдиу.

-Драмата „Демнејќи го Годо“ првпат е поставена во сезоната 1988/89 година, на сцената на Словенечкиот народен театар во Љубљана. Настанувањето на текстот на крајот на 90-тите години од минатиот век, ги рефлектира општествените промени во поранешната држава и на некој начин ги антиципира случувањата што ќе резултираат со крвав пир како крајна форма на апсурдот. Во оригиналниот текст на Јанчар, двата лика со индикативни имиња Франц и Јозеф, се некакви агенти чијашто мисија е да го демнат отсутниот Годо, а крајната цел е да ги уништат годоистите, следбениците на оваа идолизирана претстава (чиешто суштествување е сомнително и недокажано). Во македонската адаптација, двата лика се, всушност, удвоени и постојат и како женски верзии, посочуваат од Театар Комедија.

Улогите ги толкуваат Жаклина Стевковска-Дрнасин, Едмонд Сотир, Кристина Ласовска, Селпин Ќерим и Џенап Самет, сценографијата ја изработи Луиџи Бејта, костимите се дело на костимографката Ивана Каранфиловска, а кореограф на претставата е Александра Кочовска- Начева. Станува збор за прва копродукциска соработка помеѓу Театар Комедија и Турскиот театар од Скопје на која се работеше речиси три месеци.

Драго Јанчар (1948) е светски познат словенечки романсиер, драмски писател и есеист. Тој е еден од најпреведуваните и најнаградуваните словенечки книжевници. Голем број дела на Јанчар се приопштени и на македонски јазик, а меѓу нив се: романите „Таа ноќ ја видов“, „И љубовта“, „Зуење во главата“, „Посакување за потсмев“, расказите „Џојсовиот ученик“, драмите „Тивко се ниша часовникот“ и други. Во драмите на Драго Јанчар основата е критичко, сатирично или алегориско прикажување на реалните настани и конкретната стварност, и загрозеноста на поединецот од насилството на власта.

Со „Демнејќи го Годо“, Јанчар ќе се претстави третпат пред македонската театарска публика, откако претходно, во 1986 и во 1990 година, во Македонскиот народен театар во Скопје и Народниот театар во Прилеп беше поставен текстот „Големиот брилијантен валцер“.