ММФ очекува длабока рецесија во Русија

Длабока рецесија во Русија поради санкциите што Западот ги воведе кон земјата, предвидува Меѓународниот монетарен фонд (ММФ). Ова предупредување го презентираше Кристалина Георгиева, шефица на ММФ.

„Санкциите нагласено остро влијаат врз руската економија. Да, очекуваме длабока рецесија во Русија. Тоа што Русија не ги исполнува своите обврски веќе не го сметаме за неверојатен настан. Оваа земја има пари за сервисирање на долгот, но нема пристап до нив“ – изјави Георгиева.

Шефицата на ММФ додаде дека не гледа предуслови за светската финансиска криза поради настаните во Украина и санкциите воведени кон Русија.

Меѓу можните последици од украинската криза, таа ги спомена гладот ​​во Африка, растот на цените на енергијата, вештачките ѓубрива и металите, како и зголемената инфлација.

„Одвоивме 1,4 милијарди долари за итно финансирање на Украина со отворање посебна сметка во ММФ. Постигнат е договор со украинската Влада и никој друг нема да има пристап до овие пари“ – објасни Георгиева.