Македонците секако ќе влезат во ЕУ, прашањето е дали како иселеници во Германија или како граѓани на сопствената македонска држава

Во емисијата “Во центар” објавена на 26 март, новинарот Ефтов и поранешниот пратениик Ивон Величковски анализираат дека со обраќањето на Груевски за континуитетот на Ванчо Михајлов, тој всушност ја отвора вратата за ВМРО-ДПМНЕ да влезе во процесот на уставните измени и за неспорењето на работата на историската комисија.

Понатаму, Величковски и Ефтов заклучуваат дека средбата на германската министерка за надворешни работи со Христијан Мицкоски и начинот на кој се пласира во јавност германското соопштенито, кажува дека Германија им се обраќа директно на Македонките и Македонците, но и на ВМРО-ДПМНЕ, дека македонските граѓани со сигурност ќе завршат во Европската Унија, или како иселени граѓани или како граѓани на сопствената држава која треба да ги прифати уставните измени од што натаму зависат нашите преговори со ЕУ.

“Со средбата е потврдено дека ВМРО-ДПМНЕ е фактор, што никој не го спори, но со содржината на средбаta кажано им е на нив и на нивните гласачи, кои се ризиците и дека ВМРО-ДПМНЕ ќе остане фактор само ако биде дел од процесот – заклучува Величковски во емисијата “Во центар”