Зеленски: Европа да воведе нафтено ембарго за Русија!

Украинскиот претседател – Володимир Зеленски во синоќешното обраќање до нацијата ги повика западните држави итно да ги заострат санкциите кон Русија и да воведат ембарго на нафта.

Тој истакна дека западните држави минатата година згрешиле кога ги пролонгирале санкциите кон Русија.

Тој наведе дека санкциите мора да бидат „ефикасни и сериозни“, имајќи ги предвид досегашните постапки на Русија.

САД веќе воведоа ембарго на испораките на руска нафта, но Европа, многу позависна од руската енергија, е неодлучна во тој поглед.