Грција сака до лето да ги укине сите рестриктивни ковид мерки

Соседна Грција се обидува до почетокот на летото да ги укине сите рестриктивните мерки наметнати од ковид пандемијата. Според министерот за здравство на Грција – Танос Плеврис, до Велигден се очекува да се олабават низа рестрикции.

Сепак, грчките епидемиолози потенцираат дека пандемијата не е завршена.

Од 15 април привремено ќе се укине административната месечна казна од 100 евра за невакцинираните граѓани кои се над 60-годишна возраст, а мерката, што беше воведена на средината на јануари, одново ќе се разгледа во септември.

Стадионите ќе функционираат со целосна исполнетост, а учениците и вакцинираните просветни работници ќе прават само еден селф тест седмично.

На почетокот на месецов се укина задолжителната маска на отворено, а од пред десет ден, повеќе не е потребно пополнување на ПЛФ формуларот за патување во Грција.

Ова, засега останува и единствената промена во однос на туристите.

Правилата за влез во Грција остануваат непроменети, потребен е документ за Ковид-19, кој исто така важи и за пристап во речиси сите објекти во земјата, без разлика дали се продавници, кафулиња, ресторани, таверни, музеи, археолошки локалитети, кина, театри, спортски објекти итн.

Документот поврзан со Ковид-19, речиси секаде во Грција, при влез во објектите, се скенира со специјална апликација, потребен е и документ за лична идентификација, а исклучок се супермаркетите, аптеките, продавниците за храна,бензинските пумпи.

Невакцинираните и понатаму не можат да влезат во затворените простори, а за надворешните делови на угостителските објекти потребно е да имаат негативен тест.

Маската, и понатаму е задолжителна во затворените простори, а постои силна препорака за употреба и на отвоорено доколку постои гужва.

Во изминатиот период, во Грција има зголемување на бројот на нови случаи на Ковид-19, што веројатно се должи на брзото ширење на подваријантата на Омикрон.