Вучиќ до Заев: Многу ти благодарам за се, на огромниот труд

„Им благодарам на Зоран Заев и Еди Рама, на храброста да влеземе и да направиме најдобра иницијатива која ќе го смени лицето на Балканот, од чие име не се срамиме, иницијатива која ќе донесе многу добри работи за нашите граѓани“. Ова го рече изјави српскиот претседател Александар Вучиќ на прес-конференцијата во Тирана на „Отворен Балкан“.

„Јас со наследникот на Зоран Заев, Димитар Ковачевски, разговарав, каде тој ми посочи пример за еден негов роднина, која работел за германска фирма во Краљево, каде ние моравме секој месец да му издаваме пет разни дозволи, да го малтретираме човекот…Повеќе тоа нема да биде. Ако имате работна дозвола во Краљево и Белград, со тоа ќе имате работна дозвола да работите и во Скопје и во Тирана. Со тоа завршивме и со бирократските препреки“ рече Вучиќ.

Му се обрати и на Заев:

„Тебе многу ти благодарам за се, на огромниот труд, иако знам дека утре официјално поднесуваш оставка, сакам да ти се заблогадарам за се што направи и за пријателството меѓу Србија и Северна Македонија, за трите земји, на што работеше и градеше, и да му посакам добредојде на господинот Ковачевски“ – рече Вучиќ.