Вартоломеј: Незамисливо е колкаво уништување инвазијата му донесе на украинскиот народ!

Вселенскиот патријарх Вартоломеј (82) го осуди рускиот напад врз Украина како суров чин што предизвикува големи страдања. Тој не ја именуваше Русија во коментарите за време на неговата посета на Варшава по средбата со украинските бегалци.

„Едноставно е невозможно да се замисли колкаво уништување му донесе оваа ужасна инвазија на украинскиот народ и на целиот свет“ – рече вселенскиот патријарх Вартоломеј Први.

Тој додаде дека солидарноста со Украинците е единственото нешто што може да го победи злото во светот.

„Тоа ја поттикнува имагинацијата колкав хаос предизвика оваа ужасна инвазија во Украина и во целиот свет“ – рече вселенскиот патријарх.

Тој ја осуди војната како „неправедна“ и „неоснована“ по состанокот со полскиот претседател Анджеј Дуда во понеделникот, додавајќи дека „војна меѓу православните христијани е апсолутно неприфатлива“.