Кардиолог предупредува: Единствено полошо од пиење кафе е пиење кафе со млеко

Оние кои не можат да го започнат денот без кафе, треба точно да знаат како омилениот пијалок за будење влијае на нашето тело, особено кога се пие со млеко.

„Кафето е, значи, само по себе отров што луѓето доброволно го внесуваат“, вели кардиологот д-р Петар Боровиќ, кој укажа на штетноста на омилениот пијалок.

Доктор Боровиќ изјави дека кафето не е добро пред се затоа што предизвикува губење на толку потребната течност.

„Грешката е што многу луѓе го започнуваат денот со кафе наместо со вода, бидејќи една шолја кафе исфрла седум пати повеќе течност од телото отколку што внесовме. А телото бара вода, па ткивата се сушат, почнуваат промени во крвните садови“ вели тој.

Оттука произлегува заклучокот дека кафето, особено на топло време, создава дополнителен проблем бидејќи ја губиме многу потребната течност, а во лето може да биде особено опасно доколку дехидрираме.

„Не е доволно кога луѓето велат – пијам кафе со вода бидејќи знам дека е диуретик. Тоа е како кога некому му гори куќата, а тој додава малку вода, но и малку бензин. Затоа кафето ни штети, не е корисно и затоа и во лето не треба да пиеме кафе. Како и алкохолот, кафето го забрзува мокрењето. А ние ништо не добиваме со тоа, само нанесуваме штета, а зошто да си нанесуваме непотребна штета“, нагласува д-р Боровиќ.

Доктор Боровиќ предупредува и на штетните состојки во кафето.

„Кафето, кое обично има зелена боја, се пече на високи температури додека не поцрни, на над 270 степени, дури и до 300 степени. Тогаш јаглеродните врски во кафето се распаѓаат и се создаваат 19 канцерогени”, предупредува д-р. Боровиќ.

Исто така, предупредува дека кафето содржи кофеин, кој е невротоксин, односно пестицид.

„Тој не е наш пријател. По шолја кафе, срцето го губи ритамот три часа. Меѓутоа, луѓето пијат кафе со изговор дека имаат низок крвен притисок. Но, кога се пие кафе, тоа делува на надбубрежната жлезда, го тера да го лачи хормонот на стрес, кој сите го имаме доволно, притисокот потоа навистина се зголемува за некое време и кафето потоа ги буди луѓето. Но тоа е исто како некој да ти удри шамар. Во исто време, шамарот трае кратко, а кафето останува во телото 72 часа“ вели кардиологот.

Не треба да се заборави дека тогаш кафето, иако го зголемува притисокот, како диуретик го поттикнува мокрењето, па тој притисок секако повторно ќе падне.

„Затоа е подобро да го започнете денот со вода за низок крвен притисок и на друг начин. Водата регулира се во телото и затоа најдобро е да се напиете две чаши наутро со температура од 16 до 18 степени“.

Медиумите ја пренесуваат и изјавата на д-р Боровиќ дека единственото нешто полошо од кафето е кафето со млеко.

„Додавањето млеко во кафето е голема грешка. Казеинот, млечниот протеин и кофеинот создаваат соединение кое телото не може да го разложи. Затоа оние кои почесто пијат кафе со млеко имаат дигестивни проблеми, надуеност…“

Но, тогаш што да пиеме наутро за да се разбудиме ако се откажеме од кафето?

„Исто толку брзо и ефикасно како силното кафе, но без сите овие негативни последици, ќе ве разбуди свежо исцеден сок од овошје богато со витамин Ц, односно исцеден лимон, портокал, киви, јагода, малина, рибизла… не е лошо да се испие чаша лимонада со мед“, а добар избор е и шолја топло чоколадо“, советува д-р Боровиќ.