(Фото) Силен земјотрес во Пловдив

Земјотрес од 4,9 степени го погоди Пловдив и околината во Бугарија. Земјотресот се случи точно во 14 часот и 26 минути, а особено ги запрепасти многуте луѓе на високите катови. Потресот се случил околу 14.30 часот по македонско време и траел околу 15 секунди.

Земјотресот бил краток, но интензивен, а на длабочина од 2 километра, јавува бугарскиот медиум 24часа.

„Потресот беше краток, но интензивен. Беше најмалку 4 степени според Рихтеровата скала“, коментираат преплашените жители на Пловдив. Се урна малтер од зграда во центарот на градот.

Многумина кои живеат на високи катови се сериозно изненадени.

„Само се тресев, ништо не падна, но почувствував. Додека дремев, ме потресе и се исплашив“, вели Катерина Милева, чиј стан е на 8-ми кат во Пловдив.

Според Геофизичкиот институт при БАН, магнитудата е 4,8 степени според Рихтеровата скала, а длабочината е 4,5 километри. Епицентарот е околу Асеновград.

„Потресот траеше околу 10-12 секунди. Се почувствува како бомба“, напишаа оние кои го почувствуваа земјотресот од Асеновград.

Во меѓувреме, на вработените во општина Пловдив, кои живеат во поранешната партиска куќа, им е дозволено да си заминат бидејќи се многу исплашени. Им било укажано да не го користат лифтот на 12-катницата.

Почувствувано е и во Велинград, Велико Трново, Пазарџик, Русе – на 209 километри од епицентарот, Враца, Перник, Шумен, Комотини, Серес. Потресот бил малку почувствуван во Атина како и во Романија.

Земјотресот беше силно почувствуван во Стара Загора. Жителите на Софија на повисоките катови почувствуваа тресење.