Теренска анкета на ИПСОС: ВМРО-ДПМНЕ со водство од 9% пред СДСМ, најголем проблем економијата, малите плати, а високите цени

За потребите на ВМРО-ДПМНЕ агенцијата ИПСОС спроведе теренска анкета од 6. до 20.12.2021 година врз 1.023 испитаника на територијата на цела држава, запазувајќи ги демографските карактеристики.

Во истражувањето биле вклучени повеќе прашања.

1. Доколку би имало утре предвремени парламентарни избори, и на тие избори би се кандидирале партии, а не коалиции, за која политичка партија би гласале?

ВМРО-ДПМНЕ 21%

СДСМ 12.5%

ДУИ 7.2%

ЛЕВИЦА 4.3%

АЛИЈАНСА НА АЛБАНЦИТЕ 3.3%

БЕСА 0.7%

ВМРО НАРОДНА 0.5%

ИНТЕГРА 0.4%

ЛДП 0.4%

ТВОЈА ПАРТИЈА 0.2%

АЛТЕРНАТИВА 0.3%

НДП-РДК 0.2%

ГДУ 0.1%

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ 0.1%

ДОМ 0.1%

ДРУГО 0.3%

НЕОДЛУЧИЛЕ 19.2%

ОДБИВАМ ДА ОДГОВОРАМ 18.1%

НЕМА ДА ГЛАСАМ 11.1%

2. Дали државата се движи во правилна насока?

Декември

Погрешна насока 60%

Правилна насока 25%

Не знае/одбива 15%

Ноември

Погрешна насока 57%

Правилна насока 31%

Не знае/одбива 12%

3. Кои се најзначајни проблеми?

Економија/финансии 17%

Високи цени, мали плати 13%

Невработеност 10%

Корупција, криминал 8%