„Спорот со С. Македонија стана натревар во патриотизам во Бугарија“

„На политички план Бугарија западна во целосна изолација во ЕУ заради спорот со Северна Македонија“. Ова за бугарските медиуми го изјави Љубомир Ќучуков, поранешен бугарски заменик-министер за надворешни работи.

Тој смета дека Бугарија ја загубила сета своја предност како членка на ЕУ, пренасочувајќи го притисокот од кандидатот за членка кон себе.

Според него, каков и да има договор меѓу Бугарија и Северна Македонија, тој мора да добие поддршка од парламентот и општеството.

„Може да се испостави дека со сегашната натрупување на негативизам, за изнаоѓањето договор ќе биде потребно помалку политичко време отколку за обезбедување домашна поддршка во Софија и Скопје“ – рече Ќучуков.

Смета дека интересно е што најсериозните противници на договор се две истоимени партии во двете земји – ВМРО.

„Спорот со Северна Македонија стана натревар во патриотизам во Бугарија. Главниот резултат на бугарско-македонските преговори е дека има согласност да се постигне договор, се менува климата на билатералните односи и веќе постои подготвеност за дијалог за спорните прашања. Единствениот начин да се случи тоа е преку меѓувладини преговори“ рече тој.