Се смирува четвртиот ковид бран во земјава

Ковид ситуацијата во земјава се смирува, вчера беа регистрирани 467 случаи со КОВИД-19 и 414 оздравени пациенти, со што вкупниот број на активни случи во земјава се намали на3.233.

Надлежните остануваат на ставот дека сме во фаза на смирување на четвртиот бран, а Комисијата за заразни болести завчера излезе со препорака да се укинат сертификатите задолжителни за влез во моловите, што претставува еден чекор во насока на олеснување на рестрикциите.

Од Комисијата препорачуваат укинување на сертификатите задолжителни за влез во моловите, онаму каде што не е задолжително носење на маски.

Претседателот на Комисијата, Александар Петличковски рече дека не сакаат нагло отфрлање на сите мерки, туку секојдневно ќе се следи епидемиолошката состојбата.

Исто така, за да се подигне имунитетот на популацијата, што би било основа и за натамошно релаксирање на мерките, веќе е почната кампања за вакцинирање на луѓето од ризичните групи.

Комисијата за заразни болести информираше дека ним ќе им бидат закажани термини доколку не се целосно вакцинарани или немаат примено засилувачка (бустер) доза.

Во училиштата останува мерката за задолжително носење на маски. Од Комисијата за оваа мерка не дискутирале на последниот состанок, но како што потенцираат, епидемиолошката состојба во училиштата е стабилна.