САД бележат највисока стапка на инфлација во последните 31 година

Цените во САД вртоглаво растат, поттикнати од цените на енергијата. Има раст за 5 отсто на годишно ниво.

Ова претставува најбрзата стапка на потрошувачка инфлација од 1990 година, соопштија од тамошното Министерството за трговија.

Цените овој месец во однос на претходниот пораснале за 0,6 отсто, колку што беа предвидувањата на аналитичарите.

Приходите и расходите на домаќинствата во САД се зголемени повеќе од очекуваното.