Песков: Не е првпат САД да кажат дека ќе ја нападнеме Украина

Не е првпат во САД да се објавуваат материјали за наводни руски планови за инвазија на Украина, но никогаш ништо не се случило после тоа“. Ова го изјави портпаролот на Кремљ, Дмитриј Песков, коментирајќи ги изјавите во американските медиуми за наводните планови на Москва да измисли украинскиот напад како изговор за „инвазија“.

„Ова не е такво прво ветување. Слични работи беа кажани и порано. Но, никогаш ништо не се случува“ – рече Песков.

Портпаролот на Кремљ ги осуди изјавите како празна и неоснована ескалација на тензиите, нагласувајќи дека Русија не претставува закана за никого. Тој не ја исклучи можноста од провокација за да се оправдаат таквите тврдења и предупреди дека обидите за насилно решавање на украинскиот конфликт ќе имаат исклучително сериозни последици.