Парламентот во Бугарија ја избра Владата на Кирил Петков

Народно собрание на Бугарија со 134 гласа ЗА денеска ја избра новата бугарска влада на идниот премиер Кирил Петков. Против оваа Влада гласаа пратениците од ГЕРБ-СДС, Движењето за права и слободи и „Преродба“.

Кирил Петков беше избран за премиер, а тој ја усвои структурата и составот на Советот на министри. Во трите гласања позитивно се изјаснија 134 од вкупно 238 пратеници.

Премиерот Кирил Петков и новите министри положија заклетва, по што се слушаа химните на Бугарија и на ЕУ.

Новоизбраниот премиер Петков заедно со министрите отиде во Советот на министри, каде техничката влада предводена од премиерот Стефан Јанев им ја предаде власта.