Омикрон сојот станува доминантен – инфицира 70 пати побрзо од претходните соеви

Глобалните случаи на „Ковид-19“ достигнаа дневен рекорд во понеделникот, нарушувајќи ја празничната сезона една година откако вакцините првпат почнаа да се појавуваат и две години по појавата на вирусот за кој многумина се надеваа дека брзо ќе заврши.

Повеќе од 1 милион 222 илјади 400 заразени ширум светот го урнаа претходниот рекорд од 1.015.816 заразени лица на 23 декември.

Високо мутираната и најпренослива варијанта досега, Омикрон брзо станува доминантен вид на глобално ниво бидејќи го избегнува имунитетот што вообичаено го обезбедуваат вакцините и претходните инфекции.

Седумдневниот просечен просек на случаи во понеделникот изнесуваше околу 841.000, што е скок од 49% од пред еден месец, кога омикронот беше првпат идентификуван во јужна Африка.

Студиите сугерираат дека иако омикрон инфицира 70 пати побрзо од претходните соеви, болеста што ја предизвикува можеби не е толку тешка, особено за луѓето кои биле вакцинирани и примиле трета доза. Леснотијата на пренос и зголемениот број случаи сè уште може да го притисне капацитетот на болниците ширум светот, оставајќи ги без помош невакцинираните и секој на кој му е потребна медицинска нега за други болести.

Владите веќе предупредуваат дека инфекциите и хоспитализациите може да се зголемат по празниците, додека светот оди во третата година од пандемијата. И додека бројките на новозаразени растат, дневните смртни случаи од Ковид не се значително зголемени.

Седумдневниот просечен просек на смртни случаи се движи на околу 7.000 од средината на октомври и покрај појавата на омикрон. Рекордните бројки на случаи го зголемуваат притисокот врз вработените во јавното здравство.

САД го намалија препорачаното време на изолација за луѓето кои се позитивни на „Ковид-19“, овозможувајќи им побрзо да се вратат на работа.

Појавата на Омикрон во голема мера го запре процесот на нормализација што го карактеризираше поголемиот дел од 2021 година.