Николоски: За Македонија, членството во ЕУ нема и не смее да има алтернатива

Александар Николоски – потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ на настан посветен на одбележувањето на Денот на Европа, кој се одржа под насловот ,,Демократијата во Европа – 30 години по Мастришкиот договор” изјави дека силно сме проевропски ориентирани и ја поддржуваме интеграцијата на Македонија во ЕУ, но некако во Македонија оваа тема се сфаќа несериозно.

„Претседателот на Франција – Емануел Макрон после последната победа на претседателските избори, мислам дека излезе досега со најјасен негов концепт за скицата на идниот европски модел. Како што гледаме, тој концепт од некои земји членки на ЕУ дури беше и поддржан, а вчера претседателот на Европскиот совет најави дека ќе свика еден собир на кој ќе се разговараа за оваа идеја. Накратко кажано, скицата е многу едноставна, ЕУ на постојните членки плус некоја нова земја доколку ги исполни економските правни и системски критериуми на ЕУ, сите останати кои не сакаат да се дел од ЕУ која е една мала група од веројатно Велика Британија, Швајцарија и Норвешка и оние кои не ги исполнуваат критериумите за членство во ЕУ, секако тоа една далеку поголема група, тука се Балканските земји и земјите од Истокот на ЕУ да бидат дел од т.н. Европска политичка заедница. За наједноставно да ја опишеме таа нова Европска политичка заедница и за јавноста и за медиумите, мислам дека се работи за една лабава форма на осојузување без цврста хиерархија, без извршна економска моќ, некоја напредна форма на Советот на Европа или ОБСЕ ако сакате. Во превод, далеку од европскиот сон кој го сонуваат генерации и генерации Македонци. Оттука, за мене збунува игнорантноста на македонската владејачка структура како и на општествената елита за овој предлог. Воопшто не се отвора дебатата, а дури одредени структури се огласија и мислат дека е добра идеја. Јас лично, мислам дека за Македонија, членството во ЕУ нема и не смее да има алтернатива“ – рече Николоски.

Николоски додаде дека не смееме да размислуваме на ниту еден друг проект освен на полноправно членство во ЕУ затоа што тоа граѓаните на Македонија со децении го заслужуваат.

Тој кажа и дека во исто време мора да се работи силно на борба со организиран криминал и корупција, воспоставување на функционален систем на владеење на правото и силни реформи како економско покренување на Македонија кои ќе водат кон успешни разговори за членство во ЕУ.