Народното бугарско собрание го избра кабинетот „Денков – Габриел“

Парламентот во Бугарија за премиер го избра кандидатот со втор истражувачки мандат на „Продолжување на промените – Демократска Бугарија“ Николај Денков.

Поранешната еврокомесарка Марија Габриел е номинирана за негов вицепремиер и министер за надворешни работи.

Таа по 9 месеци ќе го замени Денков на премиерската функција, како што беше постигнатиот договор меѓу десницата и ГЕРБ – СДС.

„За“ гласаа 132 пратеници, „против“ 69, немаше воздржани. Со истиот резултат – 132 „за“, 69 – „против“, воздржани – 0 пратениците ја усвоија структурата на Советот на министри.
Составот на кабинетот „Денков – Габриел“ го поддржаа 131 народен пратеник, 69 гласаа „против“, немаше воздржани. Така, по падот на кабинетот „Петков“ и две предизборни парламентарни гласања – на 2 октомври 2022 и 2 април 2023 година, Бугарија повторно има редовна влада.

По гласањето, членовите на новоизбраниот кабинет положија заклетва. Пред да даде заклетва претседателот Румен Радев и ПГ на „Вазраждане“ ја напуштија пленарната сала.

Во салата се пуштаа химните на Бугарија и на Европската Унија.

Претседателот на Народното собрание ја затвори вонредната седница на Парламентот и ги повика пратениците на редовна седница, која ќе се одржи утре во 9 часот.

Пред гласањето, Николај Денков ги презентираше приоритетите, структурата и составот на предлог-кабинетот, а жестоки дебати се одржаа во пленарната сала на Народното собрание.