Над 360 милиони потврдени случаи со Ковид-19 во светот

Надмина 360 милиони бројот на потврдени случаи на инфекција со коронавирус во светот, а досега битката со вирусот ја загубија 5,62 милиони – соопштија од СЗО.

Официјалните податоци се 360.578.392 заразени и 5.620.865 починати.

Во изминатите 24 часа бројот на заболени е зголемен за 3.395.352, а на починати за 10.176.

Рекорден број за целиот период на пандемијата Ковид-19 е регистриран на 26. јануари, кога за 24 часа се идентификувани 3.962.990 нови инфекции. С

татистиката на СЗО ги зема предвид само официјално потврдените информации за заразени и починати лица обезбедени од земјите.

САД имаат најголем број потврдени случаи – 71.812.665, потоа Индија (40.371.500), Бразил (24.311.317), Франција (17.252.793) и Велика Британија (16.149.323). САД соопштија за најголем број смртни случаи – 866.039, следат Бразил (623.843) и Индија (491.700), Русија (328.770) и Мексико (303.776).