Мехмедовиќ: Факт е дека нашата земја е на шесто или седмо место во светот по број на починати

„Во текот на овие две години вирусот се измени, а вакцината е создадена врз основа на првиот сој. Ако сега не постигнеме колективен имунитет, ќе го стиснеме копчето за ресет и ќе се вратиме во јануари 2020 година“. Ова е ставот на новиот портпаролот на Комисијата за заразни болести, д-р Злате Мехмедовиќ.

„Мојот став за вакцинацијата, за училиштата, за тоа како треба да се следи пандемијата произлегува од искуствата на другите земји каде што прво поминуваа брановите на вирусот. Треба да го знаете имунитетот на популацијата за да носите мерки. Во Австрија, на пример, се брза да се постигне колективен имунитет, а таму е задолжителна вакцинацијата за сите. Во текот на овие две години вирусот се измени, а вакцината е создадена врз основа на првиот сој. Ако сега не постигнеме колективен имунитет, ќе го стиснеме копчето за ресет и ќе се вратиме во јануари 2020 година“ – рече Мехмедовиќ денеска во „Утрински брифинг“.

На прашањето зошто во нашата држава има загрижувачки бројки на починати, Мехмедовиќ вели:

„Точно е дека имаше манипулација со бројките, но за ова ќе се разговара на Комисијата за заразни болести. Факт е дека нашата земја е на шесто или седмо место во светот по број на починати. Се работи за регистер на починати на Министерството за здравство, кој не се води во реално време, туку се води по пријави од матичните лекари. Станува збор за бавна администрација и ништо повеќе од тоа. Сѐ може да се сокрие, но не може да се сокрие кога некој ќе почине“ – вели Мехмедовиќ.

Докторот рече и дека „во моментов притисокот врз болниците е голем и сериозен, но засега ситуацијата се држи под контрола“.