Марш против корупција и насилство: Ромите одбиваат да молчат пред неправдата

„Демократијата не може да напредува среде корупција и насилство. Ја предизвикуваме политичката елита директно да се соочи со овие неправди и да ги поддржи принципите на демократијата и правдата” е јасна порака што денеска, околу 300 Роми ја испратија на Маршот против корупцијата и насилството пред изборите во Северна Македонија. Тие бараат итен состанок со министерот за внатрешни работи за да одговори на ескалацијата на заканите и насилство врз нашите набљудувачи. Според извршната директорка на Фондацијата Ромите за Демократија, Селвије М. Алкан, во Декларацијата против распространетата корупција и насилство што ја погодуваат политичката сцена на Северна Македонија, Фондацијата се издигнува како главен извор на храброст и издржливост.

„Денеска се собираме во единство и солидарност за да се справиме со две тешки неправди што го мачат нашето општество: распространетата закана од политичко насилство и корупција насочена кон ромската заедница и ерозијата на демократијата што дозволуваат ваквите неправди да продолжат. Ние одбиваме да дозволиме нашата демократија да се распадне под тежината на корупцијата и насилството. Одбиваме да прифатиме општество каде што правдата е луксуз што им се овозможува само на неколкуте привилегирани. Бараме одговорност од нашите лидери, транспарентност во владеењето и еднаква заштита според законот за секој граѓанин, без разлика на неговото потекло. Денес се залагаме не само за правата на ромската заедница, туку и за сржта на нашата демократија. Бараме да престане политичкото насилство и корупцијата и бараме влада која им служи на интересите на сите нејзини граѓани, не само на неколкуте моќници. Нека се слуша нашиот глас од секој агол на овој народ: политичкото насилство и корупцијата врз ромската заедница нема да се толерираат, а демократијата ќе преовладува”, порача Алкан.

Таа се осврна на заканите упатени кон набљудувачи на Фондацијата Роми за Демократија на првиот круг на претседателски избори. „Само неколку часа по започнување на гласањето нашите Доан и Мурат добија закани од одредени политички партии поради тоа што вечерта пред изборите пријавиле купување гласови во ромското маало! Дали тоа е демократски и слободно? И тоа не беше се. Добија закани дека после 17 часот ќе им се случи нешто да се пазат добро. Сепак, по кратка пауза тие се вратија во избирачките места и продолжија со набљудување. Изутрината следниот ден беа избушени гумите на автомобилот на Мурат, а Доан имаше целовечерен надзор пред неговата куќа. Нели тоа е загрозена слобода и небезбедност? Нашиот план е на изборите 8-ми мај повторно да набљудуваме избори со околу 200 набљудувачи. Но, постои едно прашање: како ќе набљудуваме избори ако не сме заштитени. ДОСТА Е!”, вели Алкан.

Таа упати неколку итни барања за одговорност до Државната Изборна Комисија и Министерството за Внатрешни Работи:

1. Итен состанок со министерот за внатрешни работи

2. Издавање насоки и јасни упатства за сите полициски единици низ земјата за безбедност и безбедноста на нашите набљудувачи, спречувајќи понатамошни акти на насилство или заплашување

3. Координација со изборните органи: обезбедете тесна координација со изборната комисија да гарантираат безбедност на набљудувачите за време на изборниот процес

4. Јавна изјава: Издадете јавна изјава во која ги осудувате сите форми на насилство и заплашување, потврдувајќи посветеноста на Министерството за почитување на владеењето на правото и заштита на правата на граѓаните да учествуваат во изборен процес без страв и принуда.

Доколку во рок од 24 часа нема одговор од МВР, тогаш Фондацијата ќе го прекине планот за набљудување и нема да учествува со набљудувачи на изборите, рече Алкан.

„Со оглед на тоа што до претстојните избори остануваат само неколку дена, Ромите одбиваат да молчат пред неправдата. Ја браниме демократијата, бараме правда: Ромите на кои им се придружуваат граѓани посветени на правичност и транспарентност, организираат историски протест против вкоренетите сили на манипулација и измама. Под банерот „Ромите против насилството и корупцијата”, маршираме не како жртви, туку како бранители на правдата, барајќи одговорност од оние кои се на власт. Потребна е итна акција: како што одбројувањето до изборите завршува, безбедноста на нашите набљудувачи и интегритетот на нашиот изборен процес висат на конец. Неодамнешните закани и напади врз ромските набљудувачи останаа без одговор од властите, нагласувајќи ја итната потреба од акција за да се обезбедат слободни и фер избори”, рече Алкан.

Пред присутните се обрати и Доан Мустафов од Фондацијата Ромите за Демократија, кој порача дека сите собрани лица на едно место и сакаат добро на Македонија и на нашата заедница.

„Имаме обврска и должност јасно и гласно да порачаме дека ние се СПРОТИВСТАВУВАМЕ! Кога ние ќе бидеме најгласни, само тогаш оваа држава ќе има Иднина. Не за џабе велиме дека Доброто на Ромите е добро и за РСМ. Закани и пристисоци среде избирачки места е недозволиво. Недозволиво е да се заборави на слободата за слободно изразување, на слободата на мислата. Живееме во 21 век и оваа што ни се случува не наликува на демократија, туку на анархија”, рече Мустафов. Тој упати апел до сите ромски невладини организации, здруженија и борци да се обединат. „Мора да има слух за гласот на Ромите. Македонија се декларира како демократска држава во која има Устав и закон а пред највисокиот правен акт, Уставот сите сме еднакви и рамноправни и во таа насока искористувајки ги нашите законски права нема да дозволиме оронување на ромската заедница”.

Со исти барања е и Мурат Јусинов од Фондацијата Ромите за Демократија, кој објасни дека тие бараат подобра демократија, подобра безбедност и слобода во искористување на нашите гласови.

„Денес сме сведоци дека, во многу наврати, демократијата е само збор на парче хартија, ставена во некоја фиока и не се употребува во пракса. Само декларативно и по потреба. За време на изборите ромските наблудувачи на кои целта им е следење на нерегуларностите и текот на изборниот процес – немаат безбедност на самите избирачки места, каде што се бораат за одржување на слободни, фер, транспарентни и демократски избори. Зарем тоа е демократија? Зарем тоа е слобода? Ние Ромите вредиме онолку колку што не омаловажуват. ДОСТАЕ!!!!”, рече Јусинов.