Курти: Предлог-статутот на ЗСО ќе го претставам кога ќе се договориме за неговите принципи

Косовскиот премиер Албин Курти изјави дека ќе ја конкретизира својата визија за нацрт-статутот на Заедницата на српските општини само кога ќе се постигне договор за нејзините клучни принципи, пренесува Дукаџини.

Курти на денешната пленарна седница на Собранието на Косово рече дека не може да го напише Статутот на Здружението, па дури потоа да се бара компромис за него.

„Можам да ја продлабочам мојата визија за статутот на Здружението, но продлабочувањето начелно подразбира компатибилност. Значи, кога ќе се договориме начелно, вклучително и оние столбови што ги спомнавте дека начелно ги кажав, тогаш можеме слободно да го продлабочиме текстот. Но, не можеме да пишуваме алтернативни текстови, меѓу кои може да се најде аритметички просек, без претходно начелно да се согласиме“, рече Курти.

Вака тој одговори на прашањето на пратеничката на Демократската партија на Косово, Аријана Муслиу Соша дали почнал да го подготвува статутот на Здружението и дали е формиран тим кој ќе се занимава со ова прашање, како и каде се наоѓа Косово во моментов.

Тој рече дека на последниот состанок за дијалог на високо ниво во Брисел на 2 мај, ја презентирал својата визија за Заедницата на српските општини врз основа на она што го додаде, наведено во членот 7 од Основниот договор за нормализација и рече дека деталите можат само да се се дискутира кога ќе се постигне начелен договор.

Тој го повтори своето несогласување со нацрт-статутот на ЗСО, подготвен од Управниот тим, кој беше распуштен од косовската влада.

Курти рече дека визијата на Статутот на ЗСО што ја претстави во Брисел се заснова на хрватскиот модел за националните малцинства.

„Мојата влада не се согласи со нацртот на Менаџерскиот тим бидејќи ја имитираше Република Српска во Босна и Херцеговина по содржина и форма. Следствено, предложив нацрт-визија за имплементација на членот 7 од Основниот договор и во однос на членот 10, за што не добив одобрение прво од другата страна, а потоа и од официјален Брисел, кој се уште го смета ова прашање отворено. . „Отсега натаму, во рамките на бриселскиот дијалог можеме да разговараме за спроведувањето на членот 7 од Договорот според мојата визија презентирана во Брисел, која ја претставува словото и духот на Уставот на нашата Република, трансатлантскиот консензус на демократските вредности“, рече тој.