Курти: Немаме проблем со Србите на Косово, туку со Србија која не се огради од Милошевиќ и Путин

Премиерот Албин Курти изјави дека Косово нема проблем со локалните Срби во општините на северот, туку со Белград, кој не се огради од Слободан Милошевиќ и од Владимир Путин, пренесува Косово онлајн.

Курти рече дека Косово им нуди права на локалните Срби, овозможувајќи нивна целосна интеграција.

„Десет од вкупно 38 општини имаат српско мнозинство, 17 проценти од советниците во општинските собранија во сите општини се Срби. Добро соработуваме и тие имаат министерства за заедницата. Во Владата го имам министерот Ненад Рашиќ. Сакаме интеграција на Србите во Косово. Овде имаме четири проценти од српското население, но имаме и други малцинства кои сакаме да ги почитуваме. Сакаме да работиме со заедниците за да создадеме демократска република. „Мислам дека тоа не треба да биде етничка поделба“, рече Курти.

Според него, проблем е Владата на Србија.

„Проблемот не е во народот, туку во Владата на Србија. Ние немаме проблем со косовските Срби да се интегрираат“ – додаде тој.

Тој додаде дека сакаат да создадат „република без јазични бариери“.

„На Филолошкиот факултет имаме балканологија за да можат луѓето подобро да учат. Иако колеџот на север е нелегален, ние наоѓаме начини да ги прифатиме тие дипломи од колеџот на север, па тие се проверуваат“ – рече Курти.