Колапс на криптовалутите – можен е крах на биткоинот!

Цената на биткоинот падна на најниската точка од 2020 година, а повеќе од 300 милијарди долари се збришани со падот на цените на криптовалутите од понеделникот. Ова аналитичарите го толкуваат како „совршена бура“ од страв и паника.

Распадот на TerraUSD, еден од најголемите стабилни коини во светот, во четвртокот предизвика шок на пазарите на криптовалути, туркајќи уште еден голем стабилкоин – тетер под доларот, испраќајќи го и биткоинот до најниската вредност за последниве 16 месеци.

Криптовалутите се збришани во распродажбата на средствата со поголем ризик, што се засили оваа недела бидејќи податоците покажаа дека инфлацијата во САД е вжештена.

Биткоинот, најголемата криптовалута по пазарна вредност, достигна најниско ниво од 25.401,05 долари во четвртокот, што е најниско ниво од 28 декември 2020 година, пред да се опорави малку подоцна во сесијата за да тргува рамномерно.

Етер, втората по големина криптовалута во светот, падна на најниско ниво од јуни 2021 година, потона до 1.700 долари.

Падот на криптовалутите е дел од поширокото повлекување од ризичните средства, поттикнати од зголемените каматни стапки, инфлацијата и економската несигурност предизвикана од руската инвазија на Украина.