Каде живеат американските милијардери?

Повеќе од една четвртина од светските милијардери живеат во САД, што е околу 720 од приближно 2.700 во светот.

Иако земјата има повеќе милијардери од која било друга, американскиот удел на глобалните милијардери всушност се намалува во последните децении. Во 2010 година, околу 40% од светската популација милијардери живееше во Америка – а денес таа бројка е поблиску до 27%.

Но, кој е најбогатиот милијардер во секоја американска држава во 2022 година? Оваа графика користи податоци од Форбс за да дознае.

Милијардерите на оваа листа го стекнале своето богатство во различни индустрии, вклучувајќи технологија, автомобили, управување со средства и видео игри.

Богатството на Џеф Безос и Илон Маск флуктуира во последните години во согласност со цените на акциите на Амазон и Тесла.

Промената на цените на акциите значеше дека секој од нив ја има титулата најбогат човек во светот во различни периоди.