Зеленски: Ако не го затворите нашето небо, руски ракети ќе почнат да паѓаат на НАТО територија

Украинскиот претседател – Володимир Зеленски повторно го повика НАТО да воспостави зона на забранети летови над неговата земја, предупредувајќи дека во спротивно руски ракети би можеле да паднат врз земјите-членки.

„Ако не го затворите нашето небо, прашање на време е кога руските ракети ќе почнат да паѓаат на вашата територија, на територијата на НАТО“ – изјави Зеленски.

Неговата изјава следи откако вчера руските сили ја рекетираа воената база Јаворив, што е лоцирана во близина на границата со Полска и вообичаено се користеше за обука и заеднички вежби на украинската војска и нејзините партнери oд НАТО.

Во нападот загинаа 35 луѓе, а повредени со над 130.