Демонстрации против проектот за пропусници за вакцини низ Париз и ширум Франција

Илјадници демонстранти во Париз и ширум Франција во очекување на дебатата во Сенатот, закажана за понеделник, на која ќе се разгледува предлог-законот за воспоставување пропусница за вакцинираните против Кавад-19.

Претседателот Макрон во петокот изјави дека „целосно“ ги потврдува неговите забелешки дадени во вторникот за невакцинираните, за кои рече дека сака да им „пречи“, обвинувајќи ги некои од нив дека сакаат „нивната слобода, која станува неодговорност, да ја претворат во парола“.

Во Париз, протестите беа организирани на повик на Флоријан Филипо (Патриоти) кој вели дека очекува „Владата да се откаже, да го повлече овој луд закон“.

Побара и „Макрон да им се извини на Французите по гнасните и раздорни забелешки што ги даде“.

Во Франција, повеќе од 328.200 нови случаи се идентификувани во изминатите 24 часа.