Дачиќ: Однесувањето на австралиските власти кон Ѓоковиќ е генерално срамно и политичко малтретирање!

Ивица Дачиќ – претседателот на парламентот на Србија рече дека однесувањето на австралиските власти кон тенисерот Новак Ѓоковиќ, кој помина неколку дена во притвор во Мелбурн поради испрашувањата во врска со медицинското ослободување за влез во таа земја без потврда за вакцинација против коронавирус, е „генерално срамно“ и „политичко малтретирање“.

Дачиќ за ТВ Хепи изјави дека „очигледно австралиските власти ќе одлучат да го депортираат“ Ѓоковиќ, кому ќе му биде забранет влез во таа земја на три години доколку му биде укината визата.

„Секоја држава има дискреционо право да одбие некому да влезе во земјата, но речиси никогаш не се работело за познати личности како што сега се прави со Новак Ѓоковиќ. Тоа е нешто што ретко се гледа. Генерално, таа постапка е срамна и мора да има реакција од наша страна“ – изјави Дачиќ.