Врховен го одби барањето на Груевски да се преиспита пресудата за „Насилство во Центар“

Врховниот суд го одби барањето на поранешниот премиер Никола Груевски за преиспитување на пресудата за случајот „Насилство во Центар“ со која тој е осуден на 1 година и 6 месеци затвор. Информацијата е дека барањето на Груевски „се отфрла како недозволено“.

Пресудата за „Насилството во Центар“ од првостепениот суд беше донесена на 29 септември 2020 година, а на 10 септември 2021 пресудата беше потврдена и од Апелацискиот суд во Скопје.

Со истата пресуда за виновни беа прогласени и екс-министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески и уште 5 други лица директни учесници на насилните протести пред Општина Центар во 2013 година.

Овој случај беше еден од првите два за кои своевремено СЈО покрена обвинение.