Во Норвешка повторно со маски против коронавирусот

Иако во Норвешка маските за заштита против коронавирусот не беа задолжителни, сега тамошните власти воведуваат нови мерки и препораки. На граѓаните им се препорачува да носат маски при користење здравствени и социјални услуги, во јавниот превоз и при пазарење, доколку не е можат да задржа дистанца.

Оние луѓето кои живеат со лице заразено со опасниот вирус ќе мора да бидат изолираани се додека не добијат негативен резултат од тест за Ковид-19. Заразените со вирусот мора да бидат во карантин минимум пет денови.

Премиерот на Норвешка вели дека пандемијата не е завршена, туку таа е влезена во нова фаза, па „луѓето треба да се навикнат да живеат со вирусот и да го држат под контрола“.