Во март годинава просечната нето плата е 31.080 денари

Во март 2022 просечната месечна исплатена нето-плата во земјава изнесува 31.080 денари.

Во однос на март 2021 година има зголемување за 10,1%, објави денеска Државниот завод за статистика.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите:

Финансиски дејности и дејности на осигурување (21,4  проценти), Уметност, забава и рекреација (20,2  проценти) и Објекти за сместување и сервисни дејности со храна  (19,5 проценти).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец е забележано во секторите:

Финансиски дејности и дејности на осигурување (16,9 проценти), Рударство и вадење на камен (13,5 проценти) и Преработувачка индустрија (7,1 процент)