Вархеји: Држете ги вратите на оваа иницијатива отворени, регионот сака да биде едно

„Регионот сака да биде едно. `Отворен Балкан` е најдобрата порака што регионот може да ја донесе. `Отворен Балкан` не само што промовира регионална соработка туку и остварува регионална соработка. Вашата регионална соработка е добра и за ЕУ и Западен Балкан“. Ова го изјави еврокомесарот за проширување Оливер Вархеји во поздравното онлајн обраќање на состанокот на иницијативата што се одржува во Тирана.

„Држете ги вратите на оваа иницијатива отворени. Ги поканувам останатите три земји, Црна Гора, БиХ и Косово. Ја поддржувам вашата иницијатива. Инфраструктурното поврзување нема да има поента, ако камионите и возилата се запираат на секоја граница, нема поента да се создава инвестициска клима, доколку не се признаваат дипломите, нема поента за инвестициска клима доколку нема слободно движење на стоки, услуги, капитал“ – рече Вархеји.

Во однос на проширувањето на ЕУ, рече дека имало напредок со Србија и Црна Гора на овој план годинава, изразувајќи жалење што не се отворија првите меѓувладини конференции со Северна Македонија и Албанија.

„Ја разбирам фрустрацијата на премиерот Заев, но не заборавајте дека постигнавме напредок во процесот на проширување оваа година. Отворивме кластери со Србија, а со Црна Гора беше одржана втората меѓувладина конференција со новата методологија. Но не го кријам фактот, како и моето жалење за фактот дека се уште ги немаме првите меѓувладини конференции со Северна Македонија и Албанија, тоа треба да го постигнеме брзо, првиот сигнал што треба да го гледаме е јасната перспектива од страна на ЕУ тоа да се случи, и тоа беше ставено во заклучоците на Советот на ЕУ. Мислам дека тоа треба да биде сфатено многу сериозно, и сега е време тоа да го направиме реалност и да ги имаме сите договори на маса за тоа да се случи“ – порача Вархеји.