Чајот од лен за детоксикација: го намалува апетитот, го зајакнува имунитетот и помага во регулирањето на шеќерот во крвта
Лененото семе најчесто се додава во јогурт или житарки за појадок, но помалку е познато дека од овие семиња се прави чај. Исто така е многу популарен во Индија, а многумина ја нагласуваат неговата ефикасност.
На прво место, меѓу компонентите на лен, треба да се истакне растворливите влакна лигнин. Во контакт со вода, тие отекуваат, формираат гел и на тој начин го зголемуваат волуменот на цревната содржина.
На некој начин гелот го успорува метаболизмот на јаглехидратите и на тој начин позитивно влијае на нормализирање на концентрацијата на шеќер во крвта.
Како резултат на тоа, гликозата подолго време влегува во крвта од цревата и на тој начин ја одржува ситоста. Ова го нормализира шеќерот во крвта и помага во губење на тежината.
Пиењето чај од лен промовира детоксикација, го зајакнува здравјето на протокот на крв и имунитетот, а корисен е и за превенција од рак на дебелото црево, како и во менопаузата бидејќи содржи фитоестроген, кој ги олеснува тегобите во овој период од животот на жената. Исто така го намалува апетитот.