Ѓукановиќ: Не планирам да загубам на овие избори, не сум непријател на Србија

Претседателот на Црна Гора Мило Ѓукановиќ гласаше денеска во Подгорица. Кандидатот на Демократската партија на социјалистите на изборите за претседател на Црна Гора на гласачкото место дошол со сопругата и синот, а во училницата во која Ѓукановиќ ја извршувал својата граѓанска должност имало повеќе од 40 видеографи и фоторепортери.

Одговарајќи на прашањето на новинарот N1 како во случај на победа на претседателските избори ќе ги гради односите со Србија, во светло на изјавите што ги даде во текот на кампањата, кога истакна дека „актуелната власт во Србија потсетува на од 1990-тите и ја загрозува независноста на Црна Гора“.

„Мојата желба е секогаш иста – најдобри можни односи со сите соседи, почнувајќи од Србија. Верувам дека тоа го докажав со моите постапки. Секако, политичкото искуство и одговорност ме наведуваат секогаш да забележувам одредени деформитети, во случајов повторување на тие деформитети, кои според мене ја загрозуваат не само Црна Гора, туку и стабилноста и меѓудржавните односи на регионот. Мислам дека сливот на балканската политичка сцена е помеѓу политиката која верува дека може да живее мултиетничка демократија на Балканот и дека можеме да живееме како што живее Европа, и националистите кои не веруваат во тоа. „Националистите веруваат дека границите треба да се поправат, дека треба да се обединиме во нашиот верски и национален свет, а јас не верувам во таа иднина“, рече Ѓукановиќ.

Црногорскиот претседател нагласи дека „тоа што сме во конфликт кога станува збор за тој концепт не значи дека сме непријатели“.

„Јас не сум непријател на Србија или на кој било поединец во Србија, само сметам дека е моја одговорност да го бранам мојот пристап многу упорно, верувајќи дека тоа е најдобриот пристап за земјата што ја претставувам. Од мене нема да слушнете првпат дека граѓанска Црна Гора нема алтернатива. Ако Црна Гора залутала по која било националистичка задна вода, тоа би бил патот до нејзиниот крај. Црна Гора мора да опстане како граѓанска држава и затоа сум против идејата да не смести во национални кампови на Балканот. Го пробавме тоа, не чинеше 150.000 човечки жртви во деведесеттите. „Ние би биле не само неодговорни, туку и страшно глупави ако го пробаме истиот рецепт по триесет години“, истакна Ѓукановиќ.