Штрајк на образованието и на Косово

Образовните институции на Косово денеска ќе организираат еднодневен штрајк. Причина за штрајкот наведуваат дека е неуспехот на Владата да одговори на нивните барања.

Синдикат за образование, наука и технологија (УСОНТ) најави дека наставниците од целата земја ќе се соберат во Приштина за да бидат дел од протестот.

Ги повикаа родителите да не ги праќаат децата на училиште.

Ја повикаа Владата да ги разгледа нивните барања за да нема причина да го радикализираат штрајкот.

Пред 8 дена Синдикатот за образование организираше едночасовен предупредувачки штрајк на сите нивоа на образование, на кој имало масовност.