Феномен – ученичка во Германија 9 месеци е позитивна на Ковид 19

Интересен случај во Германиј – 15-годишната Ева Валрабенштајн од Хановер веќе 9 месеци е позитивна, така барем покажуваат брзите антигенски тестови.

Да биде се толку зачудувачки, кога таа се тестира со PCR тест – резултатот секогаш е негативен.

Лекарите не можат да ја најдат причина за оваа состојба.

Германските медиуми јавуваат дека Ева на 13. април 2021 година првпат била тестирана на училиште со брз тест за коронавирус. Тестот покажал позитивен резултат, по што ја повикала својата мајка да ја земе на училиште. Потоа оди на ПЦР тест и е ставена во карантин додека не дојде резултатот. Три дена подоцна, дознава дека нема коронавирус.
Следниот ден се враќа на училиште и наутро повторно се тестира со брз тест и резултатот пак е позитивен. Со недели и се случувало истото, па пробала дури 30 различни брзи тестови за коронавирус, но сите дале позитивен резултат.

Докторите не знаат што се случува, а во почетокот никој не и верувал на девојката. Таа морала да направи неколку тестови во присуство на учител или лекар, бидејќи тие не и веруваа.

„Не учеа дека може да има лажно позитивни тестови, дека можеме да погрешно го направиме тестот итн. На почетокот никој не ни веруваше. Во последните девет месеци мојата ќерка неколку пати беше во карантин, пропушти многу часови и не можевме да направам ништо со пријателите. Бидејќи учеството во јавниот живот е можно само со брз тест или дополнителна вакцинација. Мислев дека никогаш нема да заврши бидејќи никој не можеше да најде причина зошто брзите тестови секогаш покажуваат дека ќерка ми е позитивна на круната“ – изјави Кристина, мајката на Ева.

Во меѓувреме, управата на училиштето ја ослободила 15-годишната од обврските за тестирање, а таа примила две дози од вакцината.