Тројца кандидати за наследник на Заев во СДСМ, од трката отпадна Властимир Алексовски

Три од четирите кандидатури за нов претседател на СДСМ се прифатени од Централната изборна комисија, рече денеска Славјанка Петровска, пратеничка на владејаката партија – од трката отпаднал Властимир Алексовски од Куманово.

„Денеска согласно правилата заседаваше Централната изборна комисија и одлучија дека три кандидатури се целосни со сите потребни документи и услови согласно правилата и условите кои беа распишани, а една кандидатура не е и таа е отфрлена со одлука на Централната изборна комисија и кандидатот кој ја поднесе е известен за тоа“ рече Петровска.

Кандидатури за партиски лидер на СДСМ испратија Димитар Ковачевски, актуелен заменик-министер за финансии, Фросина Ременски, поранешна пратеничка и потпретседателка на СДСМ, Властимир Алексовски, член и активист на СДСМ и Јован Деспотовски, директор на Дирекцијата на технолошко индустриски развојни зони.

Вонредните избори во СДСМ ќе се одржат на 12 декември 2021 година, а изборите на локално ниво ќе ги спроведат 80 општински изборни комисии и одбори на избирачки места.