Топ 25 најпривлечни туристички знаменитости во Европа

Списанието „Travel & Leisure“, со мрежа од стотици објавувачи и фотографи ширум светот, редовно на своите читатели им овозможува увид во најдобрите места за туризам, престој, јадења, истражување.

На топ-листите, покриени се големи и мали градови, докажани дестинации, плажи и езера, планини и долини, национални паркови, можности за крстарења, врвни гастрономски искуства.

Следува новата листа 25 најубави места за посета во Европа:

– Вила „Руфоло“ во градот Равело, Италија;

– Плажата Егремни, Лефкада, Грција;

– Палатата „Пена“, Синтра, Португалија;

– Островот Госпа од Шкрпјела, Црна Гора;

– Бриж, Белгија;

– Опатија на Пресвета Богородица од Сенанк, Гордес, Франција;

– Португалскиот остров Сао Мигел, од архипелагот Азури;

– Кеукенхоф, Лисе, Холандија;

– Шато де Шамбор, во долината на Лоара, Франција;

– Националниот парк Плитвички Езера, Хрватска;

– Колосеумот во Рим, Италија;

– Лапонија, Финска;

– Сан Фрутуозо, Италија;

– Островот Скај, Шкотска;

– Хотелот „Сељаландсфос“ во Хволсволур, Исланд;

– Црковниот храм „Ла саграда фамилија“, Барселона, Шпанија;

– Замокот „Нојшванштајн“ во Швангау, Германија;

– Гејрангерфјорд, Норвешка;

– Ѕидовите на Дубровник во Хрватска;

– Халштат, Австрија;

– Гранд Плас, Брисел, Белгија;

– Ушгули, Грузија;

– Нихавн, Копенхаген, Данска;

– Сината лагуна на Исланд;

– Ракоцбрике, Кромлау, Германија.