Тома Фила вели дека Путин ќе го снајде српското сценарио како со Милошевиќ

Судот во Хаг наложи апсење на рускиот претседател Владимир Путин за извршени воени злосторства во Украина, а српскиот адвокат Тома Фила вели дека тој може да заврши како екс српскиот претседател Слободан Милошевиќ.

Фила за „Телеграф“ вели дека само државите кои се потписници на Спогодбата имаат обврска да испорачаат осомничени за воени злосторства.

„Единствено што може да се случи е да се повтори српското сценарио како во случајот со Милошевиќ“, смета Фила.

Освен налог за апсење на Путин, издаден е и налог за апсење на неговата комесарка за права на децата Марија Алексеевна Лвова-Белова, поради противправна депортација на украински деца.

Како што информираше судот „постојат причини да се верува дека секој од осомничените сноси одговорност за воените злосторства како што е противправната депортација на граѓаните на Украина и противправно иселување на жителите на окупираните подрачја во Украина и во Руската Федерација, а на штета на украинските деца.“