Србија ги зголеми цените на патарините

Од полноќ патарините во Србија поскапеа за 10 отсто, според новиот ценовник на Патишта на Србија.

Новата патарина од Белград до Ниш ќе биде 1.130 динари (9,65 евра), а од Белград до Димитровград 1.670 динари (14,28 евра).

Патарината на релација Белград – Суботица е 800 динари (6,84 евра), а од Белград до Шид 500 динари.

Од Обреновац до Прељина новата патарина е 560 динари (4,79 евра).

Ако одите од Белград до Врбас ќе платите 470 динари (4,02 евра), а од Белград до Баточина 500 (4,27 евра).

Од Патишта на Србија велат дека корисниците на електронска наплата, како и досега, ќе имаат попуст од шест проценти, како и камионите со мотори „евро 6“ од 10 проценти.

Министерот за транспорт, градежништво и инфраструктура на Србија, Горан Весиќ најави формирање компанија за наплата, бидејќи отсега патарина ќе се наплаќа и на брзите патишта.